Φυσικοπαθητική

"Ουκ ένι ιατρικήν είδέναι, όστις μη οίδεν ό τι εστίν άνθρωπος."

Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος

Ιπποκράτης, 460-370 π.Χ. , Πατέρας της Φυσικοπαθητικής

 
 
 
 

Vitascan - Κέντρο Ανάλυσης Υγείας, Εναλλακτικών & Συμπληρωματικών Θεραπειών - Μαρούσι

 
 
 
 
 
Η Φυσικοπαθητική είναι ένα αυτόνομο θεραπευτικό σύστημα με μια βαθιά ιστορία παραδοσιακών φιλοσοφιών και πρακτικών, οι οποίες εφαρμόζονται από ειδικά καταρτισμένων επαγγελματιών (Φυσικοπαθητικών), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους ένα τεράστιο οπλοστάσιο φυσικών θεραπευτικών επιλογών για την θεραπεία των ασθενών, όπως (ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά):
 
 
 
  • Αρωματοθεραπεία
  • Διατροφολογία
  • Βοτανοθεραπεία
  • Ρεφλεξολογία
  • Ιριδολογία
  • Αγιουρβέδα
  • Ανθοϊάμματα Bach
  • Ηλεκτροβελονισμός / βελονισμός
  • Κινέζικη Ιατρική
  • Ομοιοπαθητική κλπ.
 
 
 
Φυσικοπαθητική
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ιστορία της Φυσικοπαθητικής

 
Η Φυσικοπαθητική είναι μέρος της Γερμανικής θεραπευτικής κουλτούρας εδώ και αιώνες. Πολλές από τις αρχές και τις φιλοσοφίες της Φυσικοπαθητικής προέρχονταν από τη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη από τον 16ο και 17ο αιώνα. Οι αρχικοί Φυσικοπαθητικοί - πριν από τη δεκαετία του 1900 - από όλο τον κόσμο, εκπαιδεύτηκαν από ευρωπαίους γιατρούς χρησιμοποιώντας υδροθεραπεία, βοτανική ιατρική και άλλες παραδοσιακές μορφές θεραπείας. Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν την πρακτική της Φυσικοθεραπείας ως ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που έχει εξελιχθεί με την ενσωμάτωση της παραδοσιακής ιατρικής κάθε χώρας με τις φυσικές αρχές, τις θεωρίες, τις λεπτομέρειες και τις παραδόσεις τους. Οι παραδοσιακές μορφές της Φυσικοπαθητικής διδασκαλίας και πρακτικής εξακολουθούν να είναι κοινές στην Ευρώπη.

Η Βόρεια Αμερική θεωρείται η πατρίδα της σύγχρονης Φυσικοπαθητικής. Τα περισσότερα σχολεία της Βόρειας Αμερικής είναι διαπιστευμένα από την κυβέρνηση και όλες οι περιοχές της Βόρειας Αμερικής να υπάγονται σε ρύθμιση και με απαίτηση αδειοδότησης (με το 50% των Καναδικών επαρχιών και το 38% όλων των περιοχών στις ΗΠΑ να ρυθμίζονται). Υπάρχουν ισχυροί εθνικοί και περιφερειακοί Φυσικοπαθητικοί σύλλογοι, διεξαγόμενες φυσιοθεραπευτικές έρευνες και εξειδικευμένες ομάδες και περιοδικά που ... Διαβάστε περισσότερα
 
 
 
 
 
 
Αρχές Φυσικοπαθητικής
 
 
Παρόλο που υπήρξαν ιστορικά ευρείες συζητήσεις σχετικά με τις αρχές και την πρακτική της Φυσικοπαθητικής, δεν υπήρξε καμία επίσημη διαδικασία κωδικοποίησης μέχρι το 1986, όταν η Αμερικανική Ένωση Φυσικοπαθητικών Πρακτικών (AANP) σχημάτισε επιτροπή αποτελούμενη από τους Φυσικοπαθητικούς Pamela Snider, Jared Zeff και άλλους. Αυτοί πέρασαν πάνω από τρία χρόνια εξετάζοντας ιστορικά δεδομένα και έγγραφα και πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε πάνω από 1.000 άτομα.

Το 1989, ο ορισμός της Φυσικοπαθητικής και η περιγραφή των έξι φυσιοπαθητικών αρχών κωδικοποιήθηκε και έγινε αποδεκτός από τις δύο εθνικές φυσικοπαθητικές ενώσεις (American Association of Naturopathic Physicians (AANP) και την Καναδική Ένωση Φυσικοπαθητικών Ιατρών (CAND).
 
 
 
 
 
 
 
Οι αρχές της Φυσικοπαθητικής που διδάσκονται στις περισσότερες χώρες περιλαμβάνουν:
 
 
 
 
 
Πρωταρχικά μην κάνετε ζημιά (primum non nocere)
 
 
 
 
 
 
 
 
Πίστη στη θεραπευτική δύναμη της φύσης (vis medicatrixnaturae)
 
 
 
 
 
 
 
 
Αντιμετωπίστε την αιτία (tollecausam)
 
 
 
 
 
 
 
 
Φροντίστε το ολόκληρο άτομο (tolletotum)
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο θεραπευτής είναι και Δάσκαλος (docere)
 
 
 
 
 
 
 
 
Πρόληψη ασθενειών και προαγωγή της υγείας / Ευεξία
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Θεωρίες Φυσικοπαθητικής
 
Υπάρχουν διάφορες φυσιοπαθητικές θεωρίες σε όλο τον κόσμο, όπως:
 
 
 
 
 
Θεωρία των Χυμών (Humoral Theory)
 
 
 
 
 
 
 
 
Θεραπευτική τάξη (Therapeutic Order)
 
 
 
 
 
 
 
 
Αποτοξίνωση (Emunctories)
 
 
 
 
 
 
 
 
Θεωρία σύνθετων συστημάτων (Theory of Complex Systems) κλπ