Οι πολλές ώρες εργασίας προκαλούν κατάθλιψη κυρίως στις γυναίκες
Η σύγχρονη οικονομία διευρύνει συνεχώς -τυπικά και άτυπα- το ωράριο των εργαζομένων πέρα από τις συνήθεις ώρες γραφείου, τόσο τις καθημερινές μέρες όσο και τα Σαββατοκύριακα. Η τάση να δουλεύουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι 6 ή ακόμα και 7 ημέρες την εβδομάδα έχει επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health βρήκε ότι οι γυναίκες που δουλεύουν πολλές ώρες -πάνω από 55 την εβδομάδα- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Επίσης βρήκε ότι η εργασία τα Σαββατοκύριακα αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και στα δύο φύλα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Gill Weston του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College London, ανέλυσαν στοιχεία για 11.215 άνδρες και 12.188 γυναίκες, κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, που ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των ωρών εργασίας τους. Παράλληλα, έγινε αξιολόγηση της ψυχικής υγείας τους μέσω σχετικού ερωτηματολογίου. Καθημερινές και Σαββατοκύριακα. Διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και όσοι έβγαζαν τα λιγότερα χρήματα είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, κάτι που ίσχυε και για τα δύο φύλα. Ακόμη βρέθηκε ότι οι άνδρες δουλεύουν γενικά περισσότερες ώρες από τις γυναίκες, με σχεδόν τους μισούς (50%) να ξεπερνούν το συμβατικό ωράριο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών που εργάζονταν παραπάνω από το κανονικό ήταν σχεδόν 25%. Σχεδόν οι μισές γυναίκες εργάζονταν με μερική απασχόληση, έναντι μόνο 15% των ανδρών. Οι περισσότερες παντρεμένες γυναίκες με παιδιά δεν δούλευαν παραπάνω από το κανονικό, ενώ οι άνδρες με παιδιά συχνά δούλευαν περισσότερες ώρες. Πάνω από τα δύο τρίτα των ανδρών δούλευαν και τα Σαββατοκύριακα, ενώ το ίδιο έκαναν σχεδόν οι μισές γυναίκες.

Οι ερευνητές αφού έλαβαν υπόψη την ηλικία, το εισόδημα, την υγεία και τα χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που εργάζονταν πολλές ώρες είχαν κατά 7,3% περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης από τις γυναίκες που εργάζονταν 35-40 ώρες την εβδομάδα. Δεν διαπιστώθηκε διαφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ των ανδρών που δούλευαν περισσότερες ή λιγότερες ώρες. Όμως, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα σχετιζόταν με περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Τη χειρότερη ψυχική υγεία από όλους είχαν οι γυναίκες που δούλευαν πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα, ιδίως αν εργάζονταν κάθε Σαββατοκύριακο ή τα περισσότερα Σαββατοκύριακα του μήνα. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι γυναίκες τείνουν να δουλεύουν περισσότερες ώρες στα καλοπληρωμένα και ανδροκρατούμενα επαγγέλματα καθώς και στις κακοπληρωμένες δουλειές του τομέα υπηρεσιών. Οι γυναίκες αυτές επιβαρύνονται με τον χρόνο που πρέπει να δουλέψουν για το νοικοκυριό τους, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες, αν η απλήρωτη εργασία του σπιτιού ληφθεί υπ’ όψιν, οι γυναίκες εργάζονται συνολικά περισσότερο από τους άνδρες μέσα στην εβδομάδα.

Πηγή: Long work hours, weekend working and depressive symptoms in men and women: findings from a UK population-based study.